Yine Adana'yı telaffuz etti: Prof. Dr. Naci Görür 7.5 büyüklüğünde deprem alarmı verdi! - Türkiye'de 6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem büyük bir felaket yaşanmasına neden olmuştu. Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ın yanı sıra aynı gün meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük deprem Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Elazığ'da da yıkım ve can kayıplarına neden olmuştu. 

50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından başlayan yeni deprem fırtınası diğer illerde yaşayan kişilerin de panik yaşamasına neden olmuştu. Özellikle de deprem riski yüksek olan ve her an büyük bir depremin vurma riski bulunan İstanbul ile İzmir'de vatandaşlar uykusuz günler geçirmişti. Kahramanmaraş bölgesinde sürekli olarak büyük bir deprem olacağı yönünde uyarılarda bulunan ve bu konuda kitap bile yazan Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür yeni deprem tahmini yaptı. 

BEKLENEN BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN, TAHMİNİ KAÇ ŞİDDETİNDE OLACAK?

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür "Marmara Denizi'nde beklenen deprem 7.2 ile 7.6 arasında değişecektir. Bütün senaryolar ve hazırlıklar 7.5 büyüklüğünde deprem için yapılıyor. Marmara'da deprem üretecek olan iki tane aktif fay kolu var. Bunlardan biri Adalar kolu, yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda. Bu tamamen kırıldığı zaman 6'lar mertebesinde deprem üretir. Bir diğeri ise Kumburgaz fay koludur. Yeşilköy açıklarında Silivri açıklarına kadar uzanır. Bu da 65 kilometre uzunluğundadır. Kırıldığı zaman minimum 7.2 üretir. İkisi birden kırılırsa 7.5, 7.6'yı bulabilir. Marmara'nın batısında Tekirdağ fayı muhtemelen 1912 Şarköy depreminde kırıldığı için orada büyük bir depremin üretileceğini düşünmüyoruz. Dolayısıyla Marmara'da depremin 7.2 ile 7.6 arasında değişeceğini düşünüyoruz" diyerek beklenen İstanbul depremi şiddeti için 7.2 ve 7.6 tahmini yaptı. 

PROF. NACİ GÖRÜR SON DEPREM YORUMU! BİR SONRAKİ DEPREM NEREDE, NE ZAMAN BEKLENİYOR?

Prof. Naci Görür deprem olmasını beklediği iller konusunda da yorumda bulunarak "Türkiye'de Doğu Anadolu bölgesinde iki tane büyük deprem oldu. 7.8 ve 7.6 bunlar bayağı büyük depremler. Ülkemizin Anadolu levhası bu iki deprem nedeniyle aşağı yukarı 7 buçuk metre güneye doğru savruldu.

Levhanın bu hareketine bağlı olarak o levhanın içerisindeki fay sistemleri en azından Doğu Anadolu bölgesindeki fay sistemleri, bu Anadolu levhasının ani hareketinden etkilenip bunların stres alanında değişiklikler meydana geldiği kimi faylarda stresin arttığı kimisinin azaldığını varsayabiliriz.

Bu iki büyük deprem nedeniyle bu bölgelerde fayların bir anlamda harekete geçtiğini ve zaman zaman depremler üreteceğini bunun da normal olduğunu söyledik. Mesela Malatya, Sivas, Kayseri, Bingöl, Adana yöresinde ve hatta Kıbrıs'ta iki büyük depremin sonucunda hareketlenmelerin olabileceğini normal karşılanması gerektiğini söyledik. Kayseri, Sivas'ta depremler olursa bizim için şaşırtıcı olmaz. O bölgelerde faylarda iki deprem nedeniyle bir hareketlenme olabilir" diyerek Kayseri ve Sivas illerine de dikkat çekti.