GÜNDEM

Prof. Dr. Okan Tüysüz'den Adana diri fay deprem analizi: "Kozan, Pozantı, Karataş, Karaisalı ve Ceyhan"

Abone Ol

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş depremi sonrası 11 ilde artçı sarsıntılar devam ediyor. Uzmanlar bir yandan yeni depremlere dikkat çekerek diri fayların olduğunu söylüyor.

Yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz Adana bölgesini işaret ederek yeni depremlere karşı uyardı.

Tüysüz'ün açıklamaları şöyle:

Adana deprem tehlikesini bir kez daha gözden geçirelim, çok talep var. Adana il merkezinden değil ama yanından yöresinden çok sayıda diri fay geçen bir ilimiz. Zemini de büyük ölçüde alüvyon. Bu ikisi birleşince durum zor. Pozantı'dan Çamardın'a doğru Ecemiş fayı var.

Bu fay kuzeyde 53 km boyunda Demirkazık ve güneyde 59 km boyunda Pozantı parçalarından (segment) oluşuyor. Pozantı segmentinde 1907 de 5.2 büyüklüğünde bir deprem var, öncesi bilinmiyor. Sık deprem üreten bir fay değil.

Karaisalı civarı fayların boyu kısa büyük deprem üretmeleri beklenmez. Göksun-Kozan arasındaki Savrun fayı 6 Şubatta stres yüklemesine maruz kaldı. 60 km boyunda, 7 civarı deprem üretme potansiyeli var. Ancak daha önce bu büyüklükte deprem üretti mi, hızı ne kadar bilinmiyor

1979 da Kozan civarında 5.5'lik bir depremi var. Olasılıkla binlerce yılda bir deprem üretiyor, kimilerine göre aktif olduğu bile tartışmalı. Bu fayın yakın bir dönem deprem üreteceği kuşkulu hatta oldukça zayıf ihtimal. Orta-küçük depremler mümkün.

Gelelim Karataş Osmaniye fayına. En güneybatıda Karataş ve Yumurtalık, kuzeydoğuda ise Toprakkale ve Düziçi segmentlerinden oluşuyor. Bunlar sırası ile 64, 35, 52 ve 19 km boylarında. 1945 tarihli 6 ve 1998 tarihli 6.2 büyüklüğündeki (Ceyhan) depremler bunlar ile batıdaki Misis fayı arasında oldu. Duman vd (2020) Andırın ile Karataş arasındaki fayların (fay kazıları T simgesi ile gösterilmiştir) son bin yılda deprem üretmediklerini belirlediler. Bu yazarlar bu fayın uzun zamandır gerilim biriktirdiğini ve 1000 ile 3000 yılda bir deprem ürettiğini belirtiyorlar. 7 den büyük hatta 7.5 a kadar deprem üretme potansiyeli olan bu fay sisteminin ne zaman deprem üreteceği ise belirsiz. 6 Şubat sonrası yapılan hesaplamalarda da bu faya gerilim aktarılmadığı görülüyor.