EKONOMİ

Bakanlıktan ihtiyaç sahibi ailelere 3.300 TL sosyal yardım müjdesi!

Abone Ol

Kamu kurumları 'Türkiye Aile Destek Programı' başta olmak üzere çeşitli kampanyalarla engelli ve yaşlı aylığı, elektrik desteği, genel sağlık sigortası prim ödemeleri ve anaokulu yardımı gibi birçok alanda ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi yardım bulunuyor. Dar gelirliye elektrik tüketim desteği de 1 Mart 2019 tarihinden beri devam ediyor.

2023 yılında da devam edecek uygulama kapsamında, ihtiyaç sahibinin elektrik faturasının her ay 150 kilovatsaate kadar kısmını devlet karşılıyor. Bu yardımdan 2 milyondan fazla vatandaş yararlanıyor.

GELİR ŞARTI BELİRLEYİCİ

Düzenli sosyal yardım programlarından yararlanan ihtiyaç sahibi hanelere verilen elektrik tüketim desteği hanedeki kişiye göre değişiyor.

1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla 1-2 kişilik hanelere aylık 75 kWh, 3 kişilik hanelere aylık 100 kWh, 4 kişilik hanelere aylık 125 kWh, 5 ve daha fazla kişilik hanelere aylık 150 kWh karşılığı tutarınca nakdi destek sağlanır. Elektrikte düşük ilk kademenin kilovatsaati 1,73 TL'den hesaplanıyor. Buna göre ödemeler 130-259 TL arasında değişiyor.

Başvurular ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) yapılıyor. Hanedeki kişi başına gelirin 1833 TL'den az olması gerekiyor. Ödemeler düzenli olarak PTT aracılığıyla yapılıyor. PTT'ye geçerli kimlik belgesi ve mesken elektrik faturasını ibraz etmek yeterli.

PTT ARACILIĞIYLA ÖDENİYOR

Çocuklar dünyaya gelir gelmez ailelere 300-600 TL arası doğum yardımı ödeniyor. Müracaat, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılıyor.

Ödemeler, başvurunun Doğum Yardımı Sistemi'ne girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerince kimlikle PTT şubelerinden çekiliyor.

İkiz, üçüz çocuğu olan ailelere de iki ayda bir PTT aracılığıyla 400 TL ödeniyor. Ayrıca maddi sıkıntı çeken ailelere çocuk sayısına göre 350-650 TL arası destek sağlanıyor.

DOĞAL GAZ DESTEĞİ YENİ YILDA DA DEVAM EDECEK

Soğuk havalarda faturaları kabaran ama imkanı olmayan vatandaşlara yönelik 'Doğalgaz Desteği' veriliyor.

Destekten yararlanmak için doğalgaz faturası/ön ödemeli sayaç kartı ile e-Devlet ya da ilçe kaymakamları ya da il valiliklerinde yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) başvurulabiliyor. Ödeme tutarı ikamet edilen ile göre hane başı 900 TL ile 2 bin 500 TL arasında değişiyor.

Birinci ödeme mart/nisan, ikinci ödeme ekim/kasım aylarında yapılıyor.

KÖMÜR DAĞITIMI DA SÜRÜYOR

Bazı haneler odun ve kömürle ısınma ihtiyacını karşılıyor.

Eğer hanedeki kişi başına düşen gelir aylık 1833 liranın altındaysa bu hanelere kömür yardımı yapılıyor.

Dağıtılacak kömür miktarı bölgenin iklim koşulları, geçmiş yıllara ait dağıtım miktarları ve kömürün ısıl değerleri dikkate alınarak belirleniyor.

SOSYAL YARDIMIN BÜTÇESİ ARTIRILDI

Türkiye'deki her 10 aileden birini kapsayan Türkiye Aile Destek Programı'nın bütçesi 40 milyar TL'ye çıkarıldı.

Başvuruların e-Devlet ve SYDV aracılığıyla her zaman yapılabildiği yardımla ailelere aylık 850 TL ile 1250 TL destek veriliyor. Program kapsamında hak sahibi olan 2,5 milyon haneye toplam 3,2 milyar TL yatırıldı.

Bu yardımdan aylık hanedeki kişi başına geliri 1833 TL'nin altında olanlar yararlanabiliyor.

İŞ ARAYANLARA 1650 TL DESTEK

18-55 yaşındaki ihtiyaç sahibi olduğu kayıt altında olan kişiler 'İşe Yönlendirme Yardımı'ndan yararlanıyor.

Ödemeler 1 yıl içinde, en fazla 3 defa, aylık net asgari ücretin (5 bin 500 TL) en fazla yüzde 10'una kadar (1650 TL) karşılanıyor.

Öte yandan çalışmaya başlayan kişi SGK'ya kaydı yapıldıktan sonra 60 gün içinde ikametgahının bulunduğu yerdeki SYDV'lere ya da e-Devlet üzerinden başvuru yapabiliyor.

Başvurusu kabul edilenlere aylık brüt asgari ücretin 1/3'ü kadar (1668 lira) bir defaya mahsus destek veriliyor.

YAKINI VEFAT EDENLERE MADDİ YARDIM

'Vefat Yardımı Programı' ile 2022 Nisan ayından beri yakını vefat eden vatandaşlara yönelik destek veriliyor.

İlk defa bu yıl hayata geçen uygulama ile 2 bin 787 kişiye ulaşıldı. Ödenen tutar 1062 lira.

İşsizliğin ve yoksulluğun belirgin olarak yaşandığı yerlerde ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen yaşlı, engelli, hasta ve evinde yemek yapabilecek durumda olmadığı belirlenen kişilere aşevleri ile günlük sıcak yemek sunuluyor.

800 BİN YAŞLI VATANDAŞA NAKDİ YARDIM

Sosyal güvencesi olmayan yaşlılara sağlanan en önemli desteklerin başında nakdi yardım geliyor. Bunun için 65 yaş sınırı var. Bu imkandan yararlanan kişi sayısı 800 binin üzerinde. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yaşlılara ödenen maaş 1 Temmuz itibarıyla 1536 TL'ye çıktı.

Maaş başvurusu, ilçe kaymakamları ya da il valiliklerinde yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) yapılıyor. Kişi başına gelir şartı 1833 TL.

HASTA BAKAN KİŞİLERE 3 BİN 336 TL

Devlet, hiç çalışmamış ya da primi yetmeyen, emekli olamayan dar gelirli yaşlılara ve hasta veya bakıma muhtaç ağır engelli yakınının bakımını üstlenen akrabaya da destek olmak için her ay düzenli olarak maaş ödüyor.

Ödemelerin aylık güncel tutarı 3 bin 336 TL.

GIDA İHTİYAÇLARI KARŞILANIYOR

Sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi haneler ile sosyal güvencesi olan ancak hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3'ünden az olan hanelere 'Gıda Yardımı' yapılıyor. İkamet edilen yerdeki SYDV'lere her zaman başvurulabiliyor.

Ödeme tutarı ihtiyaca göre belirleniyor. Bu yılın ilk 7 ayında 688,7 milyon TL yardım aktarıldı.

Sosyal güvencesi olmayan asker ailelerine iki ayda bir 800 TL tutarında ödeme yapılıyor.

2022 EKİM AYINDA 10 MİLYAR TL ÖDENDİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal yardım faydalanıcısı hanelerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için ekim ayında toplam 9 milyar 732 milyon TL destek verdiklerini açıkladı.

Tüm toplumu hedefleyen sosyal yardımlara ve sosyal hizmetlere ilişkin yeni hizmet modelleri ve alanları geliştirmeye devam ettiklerini kaydeden Bakan Yanık, Türkiye Aile Destek Programı kapsamında yapılan ödemelere ilişkin, "Kaynaklarımızın bütün toplum kesimlerinin yararına olacak şekilde dağıtılmasını her dönemde önceledik ve bu doğrultuda çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

Bakan Yanık, 81 il ve ilçelerinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına, sosyal yardım faaliyetlerini hızlı ve etkin bir şekilde yürütebilmeleri için her ay düzenli olarak kaynak aktardıklarını söyledi.

TÜRKİYE AİLE DESTEK PROGRAMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru internet sitesi üzerinden ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na (SYDV) yapılıyor. Türkiye'nin bütün ilçelerinde bulunan SYDV, il valilikleri ya da ilçe kaymakamlık binalarının içinde yer alıyor.