ASAYİŞ

Adanalı gazeteci Taner Talaş tutuklandı

Abone Ol

Adana'da yerel gazetecilik yapan Kucuksaat.com Kurucusu Taner Talaş, "Örgüte üye olmamak ile birlikte örgüt adına suç işlemek" suçu nedeniyle tutuklandı.

Taner Talaş, uzun süredir devam sağlık sorunları nedeniyle Adana ve İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan "hayatını tek başına sürdüremeyeceğinden cezasının ertelenmesi ya da infaz süresini evde geçirilmesi" yönünde aldığı raporları gerekli mercilere sunmuştu.

Talaş'ın tutuklanması sonrasında Adana'da siyasi isimlerden de alınan karara tepkiler gelmeye başladı.

Gelecek Partisi Adana İl Başkanı ve Kurucular Kurulu Üyesi Ebubekir Yıldırım, "KüçükSaat Haber’in imtiyaz sahibi, araştırmacı gazeteci Taner Talaş‘ın tutuklandığı haberini üzülerek öğrendim. Sağlık durumunun tutukluluğa elverişli olmadığı herkesçe biliniyordu.. üzgünüm İnşallah yeni bir dram ile karşılaşmayız.." ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi Adana İl Kurucu Heyet Üyesi Mehmet Ali Önal da tutuklama kararına ilişkin yaptığı açıklamada, "Bugün bir zulmün anatomisinin son sayfasına tanık olduk! Hastane raporuna göre CİK kalamaz raporu olmasına rağmen Adana Küçük Saat Haber Sitesinin editörü Gazeteci Taner Talaş gözaltına alınarak tutuklandı. Dostumuzun dün yanında olduğunuz gibi bugünde yanındayız." dedi.

Karar Gazetesi yazarı Yıldıray Oğur da 2020 yılında kaleme aldığı "Adana’dan bir puslu havalar ve kurtlar hikayesi..." başlıklı yazısını yeniden paylaşarak Taner Talaş'ın tutuklanmasına tepki gösterdi.

HUKUKİ SÜREÇTE NELER OLMUŞTU?

Adana'da yayın yapan yerel gazetelerin 668 Sayılı KHK ile kapatılması ardından Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmış ve ilk mahkemede beraat almıştı.

İstinaf Mahkemesi'nin beraat kararını bozması sonrasında, dava dosyasına bakan savcının değişmesiyle yeniden başlayan yargılama sürecinde, aralarında gazeteleri kapatılan imtiyaz sahipleri Taner Talaş, Hakan Bülent Yardımcı, Rifat Söylemez'le birlikte sosyal medya paylaşımları yapan gazeteciler Osman Palamut ve Abdurrahim Haklıkul 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

İlk davada "FETÖ terör örgütüne üye olmak" suçuyla yargılanan ve beraat eden gazetecilerin itirazını reddeden Yargıtay, İstinaf Mahkemesi’nin “Örgüte üye olmamak ile birlikte örgüt faaliyetlerine destek olmak” iddiasıyla verdiği 2 yıl 1 ay hapis cezası kararını onamıştı.