Adana'da, Seyhan ve Çukurova belediyelerindeki imar usulsüzlükleriyle ilgili soruşturma kapsamında 60 şüpheli gözaltına alındı. Operasyon kapsamında gözaltılar arasında Çukurova Belediyesi eski başkan yardımcısı, eski imar müdürü ve görevdeki imar müdürü, Seyhan Belediyesi başkan yardımcısı ve imar müdürü ile belediye personelinin de olduğu öğrenildi.
Operasyonun yerel ve yayın medyada geniş yankı uyandırması sonrasında Adanalılar detayları merak etmeye başladı. Operasyonun yapılması haberlerinin ajanslara düşmesi sonrasında ise kamuoyu yeni haberler okuyamadı.
Gözaltı haberleri sonrasında kamuoyunun ilk duyduğu 2 isim Çukurova Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Ali Arslanoğlu ve eski İmar Müdürü Hasan Uzun oldu.
adana24.com'dan Kemal Soner'in belediyelere yakın kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre son durum şu şekilde;
Operasyonların basında yer alması sonrasında ağırlıklı olarak Çukurova Belediyesi konuşuldu. Seyhan Belediyesi noktasında müteahhit ağırlıklı bilgiler kulislerde dolaşırken, gerek emniyet tarafında gerekse belediye tarafında sınırlı bilgiler geliyor.
Seyhan Belediyesi eski imar müdürü Pırıl Ö. İstanbul'da gözaltına alındı. Eski imar müdürü, imar konusunda müteahhitlere ketum davranışlarıyla anılırken, gözaltına alınması bürokrasi çevrelerinde şaşkınlık yarattı.
ÇUKUROVA BELEDİYESİ VE SONER ÇETİN
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, operasyondan birkaç sonra yaptığı açıklamada "alnımız ak, görevimizin başındayız" açıklamasında bulundu.
Soner Çetin'in bu kadar rahat biçimde "başımız dik, alnımız ak, işimizin başındayız" vurgusu yapmasının nedeni ise Başkan Çetin'e yakın çevrelerden edinilen bilgilere göre Çetin'in emniyetin bu süreçte son derece şeffaf olması olarak yorumlanıyor.
Soner Çetin'in, yaklaşık 1 yıldır emniyetin istediği tüm bilgi ve belgeleri emniyetle paylaştığı ve her fırsatta "rüşvet yiyen, yolsuzluk yapan kim varsa cezasını çeksin" ifadelerini kullandığı konuşuluyor.
Hatırlanacağı üzere, 2021 yılında Ali Arslanlıoğlu ve altında çalışan ekip hakkında "Müteahhitlerden alınan harçların sahte makbuzla tahsil edildiği, resmi kayıtlara ise alınan harçların yüzde onluk kısmına tekabül eden miktarda kayıtlara geçtiği" saptanmıştı. Arslanlıoğlu ve ekibi, "resmi evrakta sahtecilik" gerekçesiyle emniyette ifade vermişti.
2021 yılında yaşanan bu gelişmelerin ardından Soner Çetin, rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla adı en çok anılan eski başkan yardımcısı Ali Arslanlıoğlu'nu görevden alıp yol müdürlüğüne sürmüştü.
Görevi kötüye kullanma sonrasında imar müdürü ve çalışanlarında değişikliğe giden Soner Çetin, büyükşehirden Hasan Uzun'u imar müdürlüğünün başına getirmişti. Uzun, müdürlük koltuğunda kısa bir süre kaldıktan sonra emekliliğini isteyerek belediyeden ayrılmıştı.
Hasan Uzun'un emekli olup ayrılması sonrasında ise Çukurova Belediyesi İmar Müdürlüğü görevine Ayşen Nevruz getirildi. Ayşen Nevruz da gözaltındaki isimler arasında yer almakta.