Adana'nın Yüreğir ilçesindeki kurban pazarı bayramdan hemen önce boştu. Satıcılar satış yapamamaktan, Adanalılar da fiyatlardan şikayetçi oldu.

kurbanlik.jpeg

Bazı kurban satıcıları kredi kartı ile satış yaptı. Emekliler ve asgari ücretliler ise fiyatlar karşısında zorlandı.

'BİR YIL PARA BİRİKTİRDİM'

Emekli Selahattin Akyol, kurbanlık almak için 12 ay boyunca para biriktirdiğini anlatarak, "Parça parça paramı biriktirip bütçemi oluşturup kurbanımı satın aldım" dedi.

'AY SONUNU KREDİ KARTI İLE GETİRECEĞİZ'

Serdal Akdeniz maaşının büyük bölümünü kurbanlığa verdiğini, ay sonunu kredi kartıyla geçireceğini söyledi. Akdeniz, “20 bin liraya yakın maaş alıyorum. 17 bin liralık bir koyun alacağım. Kredi kartı ile 10 gün daha idare etmeye çalışacağız” dedi.

Kurban almak için gelen Mehmet Kaplan da “Canlı kilogram fiyatı 230 ile 240 TL arasında değişiyor. Bütçemize uygunu arıyorum. Asgari ücretli bir adamım. Ben nasıl yapacağım?” diye konuştu.

'12-13 BİN TL'LİK KURBANLIKLARA BAKIYORUZ'

Akife Tabaktaş ise “Emekliyim, kiracıyım. İki çocuk okutuyorum. 12-13 bin TL'lik kurbanlıklara bakıyoruz. Yani bütçemize göre kurbanlık arıyorum. Biraz fiyatta ikram eden yok. Hiç fakiri düşünen yok. Hep kendi keselerini düşünüyorlar" dedi.

'AREFE GÜNÜNE KADAR YARISI SATILIYORDU'

ahmetefe.jpeg

Satıcılar ise satışların düşük olduğundan şikayetçi. Arefe günü olmasına rağmen siftah bile yapamadığını söyleyen Ahmet Efe, “İnsanlar bayramın ikinci, üçüncü günü fiyatlar düşer diye bekliyorlar. Gezip, sorup almıyorlar. Arefe gününe kadar hepsi satılmasa da yarısı satılıyordu ama şimdi neredeyse siftah bile yapamayanlar var” diye konuştu.

'KREDİ KARTI İLE SATIŞ YAPIYORUZ'

Mehmet Kerküklü de "Kredi kartı ile satış yapıyoruz. İsteyen kredi kartı ile satın alıyor, isteyen ise nakit veriyor. Kredi kartı ile alanlar bankalardan taksit yaptırıyorlar" dedi.

Mehmet Karakaya, "Arefe günündeyiz satışlara daha yeni başladık. İnsanların bütçeleri yetmiyor. 40 tane koyun sattım. Benim buradaki kurbanlıklarım 15 ile 25 bin TL arasında değişiyor. 60 ila 100 kilo arasında değişen kurbanlıklar bunlar. Beş yıl önce, insanlar bir maaşıyla bir kurban alabiliyordu" diye konuştu.

'MİLLETİN ALIM GÜCÜ DÜŞÜK'

Ramazan Özedin ise "Kurbanlıklarımızın 24 tanesi duruyor. 50 tanesini sattık. Milletin alım gücü çok düşük. Biz evde 32 bin TL'den veriyorduk. Burada aynı kilodaki koyunları 22-23 bin TL'ye veriyoruz” dedi.

'KİRA 2 BİNDEN 11 BİN TL'YE ÇIKTI'

Maliyetlerin yükseldiğini anlatan Ömer Yiğit, "Kurban pazarında kiraladığımız yerin fiyatı 2 bin TL'den 11 bin TL'ye çıktı. Nakliye ve diğer masraflarımızda var. Yem, ilaç masrafımız var. Aslında hayvan ucuz da maliyetler pahalı olduğu için ve insanlarında alım gününün düşük olmasından kaynaklı pahalıya geliyor herkese” diye konuştu.

Adana Kurbanlık Fiyat Belirleme Komisyonu toplandı! İşte küçükbaş ve büyükbaş kurban fiyatları - 2024 Adana Kurbanlık Fiyat Belirleme Komisyonu toplandı! İşte küçükbaş ve büyükbaş kurban fiyatları - 2024

Siirt’ten gelen satıcı Mehmet Gültekin, "Emekliler mal almadığı için kimse mal almıyor. Satış yapmadık. Bir tek ben değil, bir çok kişide durum aynı. Geçen seneye göre çok düşük. Hem mal yok hem satış yok. 13-14 bin TL'den başlıyor fiyatlar, 20 bin TL'ye kadar çıkıyor. Bizi kurtarmıyor. Yer kiralamasına 11 bin TL verdim. Arabaya 21 bin TL verdim. Diğer giderlerimiz var" dedi.

Abdullah Aşar da "Fiyatlarımız uygun ama vatandaşlar alamıyor, emekli alamıyor" dedi.

abdullah.jpeg

Avşar, Bir kurbanlığın fiyatı 23-25 bin TL. Piyasa çok durgun. Kimse daha satamadı. Geçen sene kimsede mal kalmadı. Ama bu sene arefe günündeyiz daha 5-10 tane sattık. Hayvan başı zarar ediyoruz. Zararımızı kapatmak istiyoruz” diye konuştu.

Editör: Kemal Soner