EKONOMİ

Adana'da 70 bin TL başlangıç maaş ile bulamıyorlar!

Birçok kişi iş değiştirmek ve daha yüksek maaş kazanmak istiyor. Adana'da bazı sektörler yüksek kazanç vadederken eleman bulmakta zorlanıyor.

Abone Ol

Birçok kişi iş değiştirmek ve daha yüksek kazanç sağlamak istiyor. Bazı sektörler yüksek kazanç vadederken eleman bulmakta zorlanıyor. Asgari ücretin 17.bin TL olduğu ve çalışanların neredeyse yarısının asgari ücret ya da asgari ücretin biraz üzerinde maaş aldığı düşünülürse 150 bin TL maaşlı is imkanı pek çokları için 'fırsat' niteliği taşıyor. Adana bölgesinde en düşük 70 bin TL maaşla eleman aranıyor. İşte gerekli şartlar...

Adana'da inşaat sektöründeki eleman sıkıntısı had safhaya ulaştı. Firmalar, artık inşaat ustalarını işleri bitmeden önce rezervasyon dahi yaptıklarını söylerken, aylık 70 ile 150 bin TL arasında işçi aradıklarını söyledi.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründe 6 Şubat 2023'te yaşanan deprem felaketinin ardından daha yoğun bir döneme girildi. Hem deprem bölgesinde hem de diğer noktalarda süren inşaatlarda ise çalışacak eleman bulma sorunu yaşandı.

Aylıklar 150 bin liraya yükseldi 

Aylık en az 70, en fazla da 150 bin lira verilmesine rağmen sektör temsilcileri, kalifiye inşaat işçisi bulma sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Kalıpçı, kule vinç operatörü, elektrik, su, sıva ve boya ustası gibi birçok meslek grubunda artık usta-çırak ilişkisi kalmaması eleman sorunlarını da beraberinde getirdi. Ayrıca ailelerin çocuklarını sadece avukat, doktor, öğretmen gibi mesleklere yönlendirmesi birçok sektörde ara eleman bulunmamasına neden oldu.

“Ara eleman sorununu kapatamıyoruz” 

Konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı'na konuşan müteahhit Savaş Yükselyalçın, eleman sorununun yapı maliyetlerine de etkisi olduğunu belirterek, “Şu anda ara eleman bulamıyoruz. Çok ciddi ihtiyacımız var. İnşaatlar arası transferler de tıkandı. Maalesef eğitim sistemi nedeniyle herkes beyaz yaka oldu. Arkadan gelen usta-çırak ilişkisi olmadığı için bu ara eleman sorununu kapatamıyoruz. Boyacı, kalıpçı, sucu, sıvacı gibi teknik ara elemanlara ihtiyaç var” dedi.